De Labradoodle

 

De Labradoodle is onder de trimmers inmiddels wel bekend, maar voor veel mensen toch nog een onbekend hondenras. Er wordt vaak gedacht dat er een grapje wordt gemaakt, maar niks is minder waar!

 

Geschiedenis:

In 1970 is in Australië een onderzoek gestart door de Australische Blinden Organisatie, met als doel een perfecte blindengeleidehond te fokken. Ze gebruikten hiervoor de Labrador en standaard Poedel, waarbij de intelligentie van de Poedel en de leercapaciteiten van de Labrador als interressante mix werd gezien. Er werd ook een vleugje Ierse waterspaniël en Soft Coated Wheaten terrier bij gebruikt. Ze waren erg slim en makkelijk te trainen. Het moest de ultieme hulphond voor mensen met een allergie voor hondeharen worden.

De honden hebben meestal een vacht die niet verhaart, niet ruikt en geen allergie of astma veroorzaakt. ( 98% resultaat)

 

                           

 

Vacht

Er zijn 2 soorten vacht, de krulvacht (Wool), zoal van een Poedel en de wavy vacht (Fleece) gegolfd met losse krullen, zoals bij de Soft Coated Wheaten terrier. De wavy vacht vergt minder onderhoud dan de krulvacht. Knippen is noodzakelijk om de vacht op lengte te houden. De Doodle is er in verschillende kleuren: wit/ crème/ zwart/ rood/ bruin/ abrikoos/ zilver/ cafe au lait.

 

De Labradoodle is er in 3 maten:

Standaard       60-65 cm.    gewicht      24-35 kg.

Medium           44-58 cm.    gewicht    17,5-23 kg.

Miniatuur        40-45 cm.    gewicht       10-17 kg.

 

Aangezien er veel soorten en maten zijn, zijn er ook zoveel wensen op het gebied van het model waarin de hond geknipt moet worden. Vaak is het zo dat de labradoole vooral niet op een Poedel “mag” lijken. Ze krijgen vaak een stoerder uiterlijk. Er zijn dus verschillende modellen mogelijk.

 

                              

 

Natuurlijk gaat de hond ook in bad, worden de nagels geknipt, oren schoongemaakt anaalklieren geleegd en het gebit wordt gecontroleerd. Ook verwijzen wij u ook door naar de dierenarts als dit nodig mocht zijn.

Wij geven ook advies over de bestrijding van parasieten. ( vlooien, teken, wormen)

 

Info: labradoodle@harja.nl